Biff Wellington

av tuvawinslow

DSC_7251

Da kniven gled gjennom laget med sprø butterdeig og kjøttet viste seg alt annet enn grått –  det var et av disse lykkelige øyeblikk.

Til Biff Wellington brukte vi:

  • Ytrefilet av kalv
  • Parmaskinke, antall skiver kommer an på størrelsen på kjøttet, vi brukte 6 skiver.
  • Champignon, ca. 200 g.
  • Butterdeig, nok til å dekke kjøttet. Vi brukte 6 ferdige plater butterdeig fra frysedisken. (men lag gjerne din egen). Seks plater var i overkant mye – skjær bort det som blir overflødig og lag pynt av det.
  • Sennep, vi brukte en Dijon med litt honning i, men bruk den sennepen du liker best.
  • Salt og pepper
  • Ett egg, eggeplommen brukes til å pensle butterdeigen før steking.
  • Hvitløk, ett fedd.

I en fresende varm stekepanne brunes kjøttet i smør. Legg det så på et fat og pensle med sennep. La hvile.

Finhakk sopp og hvitløk. Salte og pepre. Stek i smør til væsken er fordampet – vi presiserer dette; det er svært viktig at så godt som all væske er fordampet!

Veien til suksess er plastfolie. På et stort stykke plastfilm danderer du parmaskinken.

Nettet av Parma skal være tett som en finmasket nylonstrømpe. Så fordeler du soppen oppå dette igjen. Legg så kjøttet på. Nå skal kjøttet svøpes inn. Ta tak i plastfilmen og løft den over kjøttet. Her skjønner man nytten av plastfolie! Når kjøttet er dekket av laget med Parma, tvinner du endene av folien stramt rundt det hele, så tett du bare klarer –  det ferdige resultatet ser ut som en stappet pølse, med et skinn av parmaskinke. Legg herligheten i kjøleskapet i 10 min.

Legg på ny ut et stort stykke plastfilm, som du nå skal dekke med butterdeig.

Skjøt sammen de ferdigkjøpte platene til et helt stort stykke, i underkant av en halv centimeter tykt. Herligheten hentes fra kjøleskapet –  fjern plastfilmen og legg den på butterdeigen. Skjært bort overflødig butterdeig, men ta vare på avskjæret til pynten. Gjenta vende og tvinne-prosessen fra tidligere, til du sitter igjen med en stappet pølse – nå skal kun butterdeigen være synlig under den stramme plasten. Legg igjen i kjøleskapet i ca. 15 minutter.

Forvarm ovnen til 240 grader.

Fjern plastfolien. Legg det hele på et stekebrett og bruk avskjæret fra butterdeigen til å lage pynt. Kutt noen snitt i butterdeigen – men vær ytterst forsiktig så du ikke skjærer igjennom, tenk på hvordan du snitter fettet på en and – ikke ned til kjøttet. Pensle så det hele med en eggeplomme. Strø litt havsalt over.

Nå skal det stekes, så inn i ovnen og senk temperaturen til 200 grader.

La steke i 30 – til 35 minutter. Eller bruk steketermometer. For rosa kjerne ta ut kjøttet ved 60 grader. La hvile i 15 minutter før den kan skjæres opp.

Bon appetitt!