Burger

av tuvawinslow

dsc_4001

Det er ikke slik at det kun er en oppskrift som gjelder når man skal lage burger. Store eller små, kjøtt eller rødbete, pickles eller ei, – et hav av muligheter og kombinasjoner.

Oppskriften vår er til 8 medium store burgere, vil du ha de mindre – lager du de mindre, om du vil ha større ja, så gjør du det. Det viktigste er gode råvarer!

Burgerbrød

6 dl hvetemel

1 ½ ss sukker

En klype salt

½ pakke tørrgjær

1 ts smeltet smør

2 dl lunket vann

1 egg

Sikt sammen de tørre ingrediensene, for deretter å ha i de resterende i en bolle. Elt og kna til du har en smidig deigklump (juster med mel og vann etter behov). Dekk til bollen med plast og la hvile på et lunt sted i ca. en time, eller til dobbel størrelse. Del så deigen i like store deler og form dem runde. På en stekeplate har du bakepapir og på papiret setter du burgerbrødene. Dekk med plast og kjøkkenhåndkle. Etterheves i 30 minutter. Stek i en forvarmet ovn –  200 grader, midt i ovnen i ca. 10 – 13 minutter. Avkjøl til slutt i noen minutter og legg gjerne noe over gjen, da holder de seg myke lenger.

Burger

Kjøttdeig, karbonadedeig, annen deig –  det er opp til deg. For å slå skikkelig på stortromma ber du slakteren grovmale biffkjøtt, eller gjør det selv om du har en kjøttkvern. 800 gram kjøtt blandes med salt og pepper. Her kan man også leke seg med andre former for smakstilsetning, om man er i det eksperimentelle hjørnet. Kanskje noen urter og litt balsamico og senep? Et par eggeplommer, tabasco og en klunk røyktung whisky? Eller en solid dose hvitløk og en dæsj soyasaus og lime? Her er det bare å la sansene og fantasien jobbe, det skal en del til før det blir helt skivebom.

Form til passe burgerstørrekse og brun i smør i en varm stekepanne. Legg de deretter på en stekeplate med en skive cheddar eller to. Stek på 200 grader i ca 10 minutter, også her er det smaken som gjelder – noen liker rosa kjerne, mens andre vil ha den gjennomstekt.

Så er det tilbehøret. Salat, skiver med tomat, pickles, ketchup, sennep, og selvfølgelig Hellmans majones. Coleslaw er også en slager, og bruk gjerne søtpotet i stedet for poteteter når du lager frites.

Karamellisert løk

2 rødløk

2 ss smør

2 ss sukker

Smelt smøret i pannen, kutt løken i tynne skiver og stek løken på svak varme. Når løken er myk, etter ca 3 min, strør du over sukkeret og steker videre i ca 3 min, eller til sukkeret er smeltet og løken vidunderlig glinsende karamellisert.

Pommes frites

Poteter, så mange du vil ha.

1 liter matolje

Havsalt

Skrell og kutt potetene i ½ cm tykke staver. Legg de i en skål med kaldt vann i ca. 5 minutter, sil og skyll godt. Kok opp en gryte med lettsaltet vann, kok potetstavene i 3 til 4 minutter. Tørk så godt av de med kjøkkenpapir. Dekk en stekeplate med kjøkkenpapir og legg stavene på før du legger de i kjøleskapet i minst en time, men gjerne over natten.

Kok opp oljen i en tykkbunnet gryte, til 180 – 200 grader. Når har den nådd riktig temperatur lurer du kanskje på? En brødbit blir gyllenbrun på ca. 30 sekunder. Da er du klar for fritering, ta en neve potetstaver av gangen, de er ferdige etter ca 4-5 minutter, du ser når de er klare 🙂

La de renne av seg på kjøkkenpapir og dryss over havsalt.

Nå gjenstår det bare å sette alle komponenter sammen og nyte 😉