Stifado

av tuvawinslow

DSC_3880

Det er noe med denne retten som gjør at den passer til et hvert humør. Er det en slik dag hvor du føler at selv sokkene er imot deg, vil pepperkornene råde deg til å gå barbeint. Er hodet fullt av bekymringer, hvisker laurbærbladene «Det går nok bra skal du se, for hva er egentlig det verste som kan skje?». Eller er det en slik dag hvor alt rett og slett føles topp, – da jubler grønsakbuljongen «The sky is the limit»!

Du trenger:

En real bit kjøtt, av den typen som blir best når den får koke i flerfoldige timer. Vi brukte høyrygg av okse ca. 700 – 1000 g, men lam og annet kjøtt er også glimrende. Vi beregner her til 4 personer. Godt og vel en ½ flaske rødvin, 3 gule løk kuttet i båter, 3 -4 fedd hvitløk, 1 boks tomater, 2 spiseskjeer tomatpuré, 1 kube grønsaksbuljong, 1 kanelstang, 4 – 5 laurbærblad, 1 spiseskje muskatnøtt, ½ spiseskje rosmarin, 3 nellikspiker (husk å informere gjestene om disse) 1 klype sukker, og salt og pepper etter smak. Poteter –  skrelt og kuttet i terninger, 4 – 5 stykker.

Hvordan:

Kutt kjøttet i passe biter, ca. 2×2 cm. store.

I en stor gryte bruner du kjøttet. Deretter ut med kjøttet, i med løken –  surr den godt, og ha deretter i hvitløk. Tilbake med kjøttet i gryta og hell over rødvin, samt alle overnevnte ingredienser. Kok opp uten lokk, deretter lar du gryta stå og putre på lav varme helt til kjøttet er mørt. Det kan ta sin tid; 4 til 5 timer  – med andre ord så bør du  ikke være sulten når du går i gang med en stifado. Når kjøttet er mørt, har du oppi poteter, disse kokes møre. Og du trodde kjøttet var mørt i sted? Nope – de ekstra minuttene gjør det enda mørere 🙂

Nb! La ikke gryta leve helt sitt eget liv under koketiden, det kan godt være at du trenger å tilsette litt vann for at den ikke skal bli for tørr.

Server med godt brød og salat.