Artisjokker med Hollandaise – Julia Childs artisjokker vel og merke!

av tuvawinslow

Kokeboken Det gode franske kjøkken av Julia Child, Louise Bertholle og Simone Beck. 684 sider -gulnet av tidens tann. Det er som å ha bestemor i bokhyllen. En bestemor med livserfaring, gode råd og som virkelig vet hva hun snakker om. Det er ingen andre i hele verden som skal lære meg å tilberede og koke min første artisjokk.

DSC_7037

6 artisjokker tilberedes på følgende måte:

«Fjern stilken ved å bøye den ved festet til den brekker» står det i boken – disse damene må ha vært meget sterke! Jeg måtte til slutt kapitulere og bruke kniven. «Bryt deretter av de små bladene nederst. Kok opp en stor gryte med 7 til 8 liter vann. 1 ½ ts salt perliter vann», dette skal jeg da kunne klare. «Vasket osteklede.» Unnskyld – Vasket osteklede? Etter en liten sjekk med en snakkende bestemor lærte vi at det rett og slett er et tøystykke av bomull. Okay, du lærer så lenge du lever og i dag har vi utvidet vårt ordforråd. Tilbake til artisjokkene. «Disse har du i det kokende vannet – her kommer osteklede inn, dette legges over artisjokken for at de ikke skal bli misfargede under koking. La koke i i 35 til 40 min. Når fargen blir olivengrønn, og bladene er enkle å løsne – da er artisjokkene ferdige.»

Hollandaisesaus:

«175 – 225 g smør i en liten kasserolle. Varm sakte opp og sett til side. Så i en middels tykk, emaljert eller rustfri kasserolle som rommer 1 til 1 1/2 liter har du i 3 eggeplommer. Pisk i 1 minutt. Tilsett 1 SS kaldt vann, 1 SS sitronsaft, en klype salt, og 1 SS kaldt smør. Nå setter du kasserollen over svært svak varme eller vannbad. (Vi greide oss med svært svak varme.) Rør i eggeplommene til de tykner til en jevn krem. Dette tar ca. 1 til 2 min. eggeplommene er tykke nok når du ser bunnen når du rører. Ta kjelen av varmen og tilsett 1 SS smør pisk. Nå er det dags å tilsette det smeltede smøret- pisk inn dråpe for dråpe, til sausen blir virkelig tykk – da kan du tilsette smøret raskere. Ikke ta med det melkeaktige av smøret. Smak til med salt, pepper og sitron.» Veien til mannens hjerte går gjennom magen sies det. Jeg vil tørre påstå at dette også gjelder kvinner. Gi meg en artisjokk og en skål Hollandaise – så er jeg din for evig tid!

DSC_7021