Kreps og kräftskiva

av tuvawinslow

DSC_8216Ulikt utgangspunkt, men felles begeistring.

Jeg unner Tuva alt godt i hele verden! Men en ting misunner jeg henne – hun har vært på ekte svensk-kräftskiva selskap i Skåne!

På den annen side har jeg da «plukket» min egen kreps. Men det var på en tid da jeg ikke helt fant å sette pris på det. Spise de JA! Plukke de NEI! Jeg var 16..Min daværende kjæreste tok meg med på krepsing. Midt på natten listet vi oss gjennom busk og kratt ned til vannet, iført støvler og lommelykt. Jeg var livredd for huggorm, blodigler, elg, gjedde, og med boken ”De dødes tjern»  friskt i minne, var det heller  dødsangst enn romantikk for min del. Det skal sies at det hele var glemt da krepsen var kokt og Refsum var salig mett tilbake på hytta.

Så om du velger å gjøre hele prosessen fra høsting til fråtsing går du frem slik;

Krepsing:

Åte i vannet, vent til natten, paralyser krepsen med lyset fra lommelykten og plukk.

Krepsing er tillatt i perioden 6. august klokken 18.00 – t.o.m. 14. september. Det er mye regler rundt krepsing, les mer om dette her 🙂

Tilbredning:

En stor gryte –  ca. 4 liter godt saltet vann til 30 kreps. Ha i en god bunt krondill.

Den levende krepsen has i det fosskokende vannet. Trekketid er ca 10 minutter, la de så avkjøle i vannet.

Dander pent på et fat, pynt med en stor bunt frisk dill. Server med godt smør (for eksempel Rørosmør – som er så fantastisk godt og som passer til alt), og godt brød. Eventuelt også en pai eller to. Gjerne øl og snaps i glassene-  Vel bekomme!