Tapenade

av tuvawinslow

DSC_5251

Ganen tar en tur til Provence. Smale gater, skjeve murhus, tepper av lavendel og åkre med vinranker. På markedet står svartkledde damer, rynkete av sol, rynkete av livserfaring. Ikke sinte eller bekymrede, bare linjer etter lange liv. De smiler vennlig mellom bunter av rosmarin, fat med oliven og krukker med tapende. Blått hav, og menn med stokk som drikker sterk kaffe og kanskje spiller et slag sjakk. De sitter der når man tusler ned til havet, og når man tusler tilbake. Bakerier, croissanter og en baguett under armen. Varme kvelder, rosévin og salade nicoise. Et sommerminne brakt tilbake, en ferieplan som snart skal bli satt ut i livet. Jeg lukter lavendel og kjenner rosévinen suser i årene.

Tapenade:

Ca. 3 never sorte oliven uten sten

10 store kapers, de med stilk, men ta av denne før du bruker de

4 ansjosfileter
2 kinesisk hvitløk
1 dl extra virgin olivenolje

½ ts nykvernet pepper

2 sjalottløk

En bunt persille

Saften av en halv sitron

Mos det hele sammen og smak til under veis.