En gryte med blåskjell

av tuvawinslow

DSC_2515

Dampet, stekt, eller på grillen. Med koriander, chili, bacon eller fløte. Til lunsj eller middag, på et svaberg en varm sommerdag, eller en kald kveld i mars. Blåskjell er en multikunstner; – tilpasningsdyktig og karakteristisk. Legg 2,5 kg. blåskjell i en bolle med kaldt vann en stund. De som er åpne og ikke vil lukke seg kaster du tilbake i havet, for disse kan ikke spises.

Denne oppskriften er beregnet til 6 personer.

I en stor kjele har du ca 4 dl. hvitvin. Ha i 2 finhakkede løk, 3 finhakkede fedd hvitløk, 4 laurbærblad, en spiseskje hel sort pepper, 3-4 stilker timian og 5-6 stilker persille.  Ha i skjellene og damp under lokk til de har åpnet seg. Ta ut skjellene så snart de åpner seg og legg dem i en stor bolle så lenge.Sausen lages ved å frese 2 finhakkede løk og 3 fedd hvitløk i godt med smør til løken er gyllen. Deretter siles kraften fra dampingen over løkblandingen. La dette koke en stund. Sil deretter alt tilbake i den store kjelen. Kok opp kraften og ha i rikelig med kremfløte, ca. en liter, mer vin, ca. 6 dl., og gjerne litt ekstra smør etter smak. Krydre med salt, pepper, litt kayennepepper, en teskje mildt currypulver (Mild Madras) og ½ teskje sterkt currypulver (Hot Madras). Smaken er ditt målebeger så smak i vei. Kok opp, ha i skjellene, kok opp igjen og server.

En skål med blåskjellsuppe, en baguett og et godt glass hvitvin. Da gjør det ingen ting at mars er kald og forblåst  –  for dette er smaken av lovord om vår og sommer.

DSC_2535