Et lite stykke Paris

av tuvawinslow

DSC_0250

Det dufter av fransk bistro fra ovnen. En slik med hvite duker på runde bord, med høyreiste kelnere, hvor det skåles i kir og ørene fylles av et språk som ikke forstås – men som en ønsker at en kunne.

Mens kveldene blir mørkere og kaldere, og livet går litt saktere enn i de lyse sommernetter, lager vi Quiche Lorraine – og nyter et lite stykke Paris i vår egen stue på St. Hanshaugen.

Quiche Lorraine

Paibunn:

175 g hvetemel

1/2 ts salt

80 g kaldt smør

Kna det hele sammen, og rull det til en jevn kule. Pakk inn i plastfolie og la ligge over natten. Dagen etter tar du deigen ut og lar stå i ca. 15 min før du kjevler den ut på en plate drysset med mel. Den skal være ca. 1/2 cm tykk. Deretter trykker du den ned i en smurt paiform. Paideig kan være en uregjerlig affære, som slett ikke lar seg kjevle ut til en jevn og hel, 1/2 cm tykk, bunn. Den kan like gjerne sette seg fast i platen selv om du har drysset godt med mel. Om dette skulle skje, er det bare å kjevle så tynt og godt du kan, og lappe bitene sammen  i formen, etter beste evne.

Fyll:

Vellagret ost, vi bruker Gruyère ca. 200 gram,  kuttet i fine biter

2 pakker bacon à 250 gram

3 små løk, finhakket

4 store egg

4 dl fløte

Salt og pepper på feelingen

Stek baconet knasende sprøtt, legg til side og surr deretter løken gyllen. Bland egg, fløte og salt og pepper. Når paideigen er lappet og klar i formen, steker du den på 200 grader i ca. fem minutter. Deretter har du i fyllet. Først løk og bacon, så heller du over eggeblandingen og drysser over osten. Stek paien ved 180 grader i ca. en time. Eller til fyllet har satt seg.

Server med salat.

Vinaigrette til salaten:

1 1/4 dl olivenolje

3 ss hvitvinsedikk

1 ts dijonsenep

1/2 ts sukker

Salt og pepper

 

Bon appetit!