Helstekt honningkylling

av tuvawinslow

For en liten stund siden var vi så heldige at Citrus&Champagne var ukens matblogg i VG. Det er ikke til å komme bort i fra at vi er stolte som haner av det (til tross for en litt uheldig plassering av en bunnprisrekalme som matchet oss på en prikk, på samme side i papiravisen 😉 ). Vi inviterte på en gyllen kylling stekt med honning og appelsinsaft.

Du trenger:

1 stor hel kylling
3-4 appelsiner
4 ss honning
1 chili
Rosmarin
1 ts kyllingfond
Ca. 200 gram ekte meierismør
2 store søtpoteter
Grovt havsalt, og både hel og kvernet pepper
Tørr sherry (vi brukte en Amantilado)
Hyssing

Forvarm ovnen til 200 grader.

DSC_3413

Skvis saften av to til tre appelsiner i en stor kjele (skal etter hvert romme hele kyllingen). Rør ut 4 spiseskjeer honning. Del chilien i fire biter og legg den i gryta. Tilsett to gode kvaster rosmarin, en teskje kyllingfond, ca. tjue pepperkorn og en klype grovt havsalt.

DSC_3426 DSC_3453

Finn frem kyllingen. Ta en riktig god klump med smør, nok til å dekke hele kyllingen. Masser smøret godt inn i kyllingen, både på oversiden og undersiden. Salte og pepre et tynt lag over det hele. Bind kyllingbena sammen med en hyssingbit og legg den i kjelen. Dekk til med lokk. La stå i stekeovnen i ca. en time, og øs kraften over kyllingen 3 til 4 ganger under steketiden. Ta kyllingen ut og tilsett en ekstra klump med smør på oversiden av kyllingen og sett tilbake i ovnen uten lokk. La stå i tjuefem minutter, sett ovnen på 250 grader de siste fem minuttene, så kyllingen får en gyllen overflate.

DSC_3463 DSC_3487

Søtpotetene skjæres i tynne skiver og stekes i rikelig med smør i en panne. Saltes og pepres etter smak.

Lag saus ved å sile kraften fra kyllingen over i en ny gryte. Skvis saften av en halv appelsin og tilsett smør, omtrent en spiseskje smør per desiliter kraft. Smak til med sherry. Krydre med salt og pepper og kok opp mens du rører.

DSC_3504

Les artikklene på godt.no her  og på VG+ her.