Biff bourguignon på vårt vis

av tuvawinslow

DSC_4456

Hvor uendelig deilig er det ikke med mat som mer eller mindre gjør seg selv i en gryte?

Biff Bourguignon en gammel fransk klassiker, full av tradisjon og smak. Og ikke minst den perfekte høstmiddag. Gjør som nevnt under og sett gryta på platen, før du går deg en tur i den friske røde og oransje høsten. Det er få ting som er bedre enn å komme hjem til med røde roser i kinnene, enn et kjøkken som dufter deilig av mat og å helle opp et stort glass med rødvin og nyte din Biff Bourgingnon. Tradisjonelt ble okse-kjaker brukt til denne retten, men dette er ikke å få ta i her i Norge. Vi bruker derfor et annet godt alternativ, grytekjøtt av okse.

Til fire personer trenger du:

120 gram bacon

500 gram oksekjøtt

Ti sjalottløk

Tre gulrøtter

Tre sjampinjonger

En halv hvitløk

En flaske fransk rødvin (fra Bourgogne om du har)

Tre spiseskjeer grønsaksfond eller en buljongterning

To spiseskjeer tomatpuré

Tre laurbærblad

Salt og pepper

En neve kruspersille

DSC_4561

Skjær baconet i skiver som er ca. fire centimeter lange. Stek i litt smør i 2 til 3 minutter, og legg tilside på et fat. Skjær oksekjøtt ca. fem ganger fem centimeter. Det er viktig å ikke skjære bitene for små, da de kan forsvinne i sausen. Brun kjøttet i fettet fra baconet, og legg det på fatet med baconet mens du gjør klar grønnsakene. Skrell og del sjalottløk, sopp og gulrøtter i biter, før også steker disse. Legg grønnsakene til side. Hakk opp hvitløken i biter og stek også disse. Legg bacon, oksekjøtt og grønnsakene sammen i en stor gryte. Hell i en flaske fransk rødvin, tilsett tre spiseskjeer med grønnsaksfond (har du ikke dette kan du bruke en buljongterning). Hell over ca en desiliter vann, to spiseskjeer tomatpure, salt og pepper, tre hele laurbærblad og en neve kruspersille. Sett på lokk og la stå og småputer i minst tre timer.

Serveres med kokte poteter, en bagett om du vil, og et stort glass med rødvin.