Høstpai

av tuvawinslow

DSC_0055

Kveldene er mørkere og kaldere, en sommer er gått og lengselen etter en ny har begynt. Men med høsten kommer nye goder; blåbær og sopp i skogen, epler i hagen, rødvin foran peisen, luften er frisk og man bytter ut raske salater med gryter som får putre seg myke i timesvis.

Vi ønsker høsten velkommen med årstidens pai.

Deigen har vi tidligere beskrevet i innlegget med sitronpaien vår, men her kommer den igjen:

Finn frem en bakebolle og rør sammen;

250 gram hvetemel

200 gram meierismør

2 ss sukker

3 ss sitronsaft

La stå kjølig i noen timer eller over natten.

Når deigen har stått kaldt en stund knar du den til den er smidig og glatt. Kjevle den så til den er ca 1,5 -2 cm tykk. Trykk den ut i paiformen til ca 1 cm tykkelse (trykk også godt opp i kantene). Prikk bunnen “hullete” med en gaffel for å unngå bobler.

Fyll:

Her bruker du hva du har for hånden; Kanskje du har vært på blåbærtur, har bringebær i hagen, eller noen epler til overs? Eller som oss, en pose blandet bær fra butikken. Hvis du bruker bær varmer du disse i en kasserolle, har i en vaniljestang og smaker til med sukker. La koke til det meste av væsken er fordampet, slik at paien ikke blir for våt.

Til slutt hadde vi på en dæsj med gresk yoghurt, men bruk gjerne krem, is, kesam eller hva annet du har for hånden. Pynt med friske bær på toppen om du har.