Fra oliven til olje

av tuvawinslow

DSC_0870DSC_0979Vi kjører på svingete småveier i det spanske fjellandskapet. Veiene er omgitt av menneskeskapte platåer i fjellsidene, hvor blant annet oliventrær vokser. Tankene vandrer tilbake i tid til da platåene ble bygget. Jeg trollbindes av at landskapet er et resultat av tusenvis av arbeidstimer under solen, hvor mennesker har båret stein og pløyet jord.

To dager tidligere sitter vi på en koselig liten tapasrestaurant ved stranden i Villajoyosa. Restauranten er en av de lokales favoritter, og tommelfingerregelen om å lytte til de lokales anbefalninger av spisesteder, har sjeldent stemt bedre enn denne gangen. I tillegg til at maten er som av en annen verden, er også restauranten kjent for sitt utvalg av gode olivenoljer. Vi får smake på flere forskjellige oljer og kokken spør om vi er interessert i en guidet tur hos en av de lokale oljeprodusentene. Dette takker vi selvsagt ja til, og to dager senere er vi på vei til en spansk almazara, en olivenoljefabrikk.DSC_0798Når vi kommer frem blir vi møtt av to vennlige menn. Ribes og hans gode kamerat. Ribes viser oss rundt i fabrikken, og forteller ivrig om hvordan familien hans har hatt en tradisjon på å dyrke jorden og produsere olivenolje helt siden 1924. Han forteller at gården vi er på idag ble kjøpt i 2000, og produksjonen av familiens olje ble flyttet hit i 2007.

Olivenoljeproduksjonen begynner i november og varer til januar. I denne perioden blir 8000 tonn oliven gjort om til olje.

Hvordan?

Ribes har selv 15 800 trær, men får også tilkjørt oliven fra flere andre olivenfarmer. Lastebiler kommer kjørende med oliven og tømmer dem i en brønn. Fra brønnen går det et bånd opp til en rist hvor jord og blader siles bort. Bladene brukes til geitefór. Neste steg i prosessen er at olivenene vaskes og også her blir ”restavfallet” brukt. Vaskevannet samles i en tank og brukes til vanning, mens bunnfallet brukes til gjødsel. Deretter blir det tatt prøver av olivenene for å kontrollere kvaliteten. Hvis olivenene består testen, sendes de inn i den store produksjonshallen. Her blir de knust til en tjukk deig og sendt videre til en ny maskin hvor vann tilsettes, og det hele varmes opp til 28 grader. Blandingen fraktes via store rør inn i en sentrifuge hvor oljen skilles ut. Bunnfallet sendes tilbake og presses på nytt, helt til det ikke er mer olje igjen. Til slutt blir oljen pumpet inn i tanker som rommer 50 tonn olje hver, før de tappes over på flasker. I løpet av et år produseres det her 1200 tonn olivenolje.

Vi fikk med oss litt av Ribes beste kaldpressede olje, og gleder oss til å bruke den hjemme på kjøkkenet, til hjemmelaget aioli, i salater, og mye mer.DSC_0923DSC_0799 Familiens våpenskjold.DSC_0898Her ristes og vaskes olivnene, og transporteres inn i fabrikken.DSC_0816DSC_0808Tankene rommer 50 tonn olje hver.DSC_0878DSC_0852I arbeidet er hesten idag byttet ut med moderne maskiner og traktorer, men Ribes har valgt å fortsatt ha hester på gården.

DSC_0829DSC_0911DSC_0970

Les mer om Ribes oljer her.