Ryper som spiser ryper

av tuvawinslow

DSC_3054

Det var med en viss skrekkblandet fryd jeg mottok en rype av min far, ”Vær så god! Den her gjør seg nok på bloggen deres skal du se”. Ikke bare et rypebryst, neida; en hel rype med fjær, hode og krås! Da jeg ringte og fortalte Tuva om vårt neste innlegg ble hun svært begeistret og drømte seg raskt bort i alle de fine bildene hun skulle ta. Jeg var noe mer skeptisk, da jeg visste at det var jeg som måtte skille hodet fra kroppen.

DSC_3070 DSC_3102 DSC_3111uferdig-fjes

Det er utallige måter å lage en god rypemiddag på  (farmor og far river seg nok i håret når de ser at vi kun har brukt brystene, og ikke laget saus av krås, lever og hjerte, men det får så være. Dette var jo tross alt vår første gang med et helt dyr, og en kvinndomsprøve nok i seg selv å ribbe det). Vi lot oss derfor denne gang inspirere av Arne Brimis enkle variant med smør og, hva annet om vi kjenner Brimi rett; sjalottlauk som hovedingrediens, ved siden av rypebrystet. Og er det noen som kan ryper så er det jo Brimi.

DSC_3133 Varm opp en stekepanne, – vi bruker en skikkelig jernpanne. Ha i rikelig med ekte smør og vent til smøret skummer.  Deretter har du i rypebrystet med skinnsiden ned og teller til 10. Snu brystet, og stek til du har telt til 10 igjen. Skru platen så ned til middels varme og snu att og fram i 3 til 4 minutter.

DSC_3132 DSC_3147 DSC_3154 Ta filetene ut, og la hvile på et fat mens du freser rikelig med sjalottløk i panna. Når løken er frest serveres rypa på en seng av denne, en klype maldonsalt og vår lille twist; en frisk kvast med rips. En god rødvin til, regnvær ute og stearinlys på bordet setter prikken over i´en på det hele.