Eirik – Olympen

av tuvawinslow

DSC_8108

Glitrende lysekroner, tunge, blodrøde gardiner og majestetiske mørklakerte eikemøbler. En meny som representerer ekte norsk sesongsbasert tradisjonsmat, og ikke mindre enn 150 forskjellige sorter øl. Vi er så heldige å få være med kokken Eirik inn på kjøkkenet på Olympen, eller Lompa, som stedet har blitt kalt på folkemunne i all tid.

Helt fra barndommen, da Eirik var med mammaen sin på kjøkkenet, har han hatt en fascinasjon for mat. Han ser på gastronomi som en slags religion, eller en egen verden, hvor en alltid kan finne nye utfordringer og aldri blir utlært. Allerede etter videregående bestemte han seg, det var kokk han skulle bli. Hans første jobb i matverdenen var i oppvasken i et cateringfirma på Nesodden, en halvøy like utenfor Oslo. Her fikk han i blant også være med å lage mat. Eirik har jobbet på Olympen siden september i fjor, og inviterer altså oss med inn på kjøkkenet i dag.

Olympen er en av få steder i Oslo som serverer helstekt spegris. Dette er en delikatesse mange steder i verden, trolig med sitt opphav i Spania. Men tilbake til Olympen. Her står spegris på menyen sammen med surkål, kokt potet fra Røros og syltede grønnsaker og honning. En annen spesialitet er biff tartar. Mens menyen har variert og blitt byttet ut opp igjennom tidene, har alltid biff tartar blitt stående som en signaturrett på menyen på «Lompa». Denne serveres på rugbrød, med sennep, kapers, rå eggeplomme, rødløk, lodderogn for salt og mineralsmak, og pepperrot.

DSC_7956

Vi: Blir det ofte grandis hjemme, når du lager mat hele dagen på jobben? – Hvis det er lov å spørre om?

Eirik: Ja, det er lov å spørre om.. Og, ja, det er sjeldent jeg lager ordentlig mat hjemme. Jeg skal ikke legge skjul på at det som regel går i brødskiver. Jeg kan bli litt matlei når jeg er alene, men kommer venner eller familie på besøk, synes jeg det er morsomt å diske opp med noe ordentlig godt.

Vi: Har du en matflause?

Eirik: Ja, fra lærlingstiden. Jeg hadde laget 20 liter blåbærsorbet, og satt dette på øverste hylle på kjølerommet en ettermiddag. Dagen etter trodde en kollega at beholderen inneholdt salat og da han skulle ta den ned fra hylla, klarte han å helle det hele utover både seg selv og hele kjølerommet. Kjølerommet, var blått i krokene i nesten ett år etter dette.

DSC_7998dobbel

Vi: Hva ville du aldri spist eller turt å smake på?

Eirik: Den japanske fisken Fugu. Denne er dødelig å spise hvis den er feil tilberedt.

Vi: Da må vi nesten spørre om du selv ville servert denne hvis du fikk muligheten?

Eirik: Nei. Aldri.

DSC_7978 DSC_8035 DSC_7981 DSC_8041 DSC_7987 DSC_7988dobbel

Vi: Hvis du hadde vunnet i lotto og skulle starte egen restaurant, hva skulle konseptet være og hvor skulle den ligge?

Eirik: Et lokale jeg har sett på, som er veldig kult, ligger på St.hanshaugen. Det er et gammelt bygg, som i dag benyttes av et arkitektfirma. Det er utrolig stilig! Her ville jeg startet en liten fransk bistro, kanskje gjort det enda litt grønnere utenfor, og hatt uteservering på gateplan om sommeren.

Vi: Så du hadde holdt deg her i Oslo?

Eirik: Ja! Eller på Nesoddtangen brygge, hvor utestedet Signalen holder til i dag.  Der kunne jeg tenke meg å ha en gourmetrestaurant. Folk fra Oslo kunne komme over med båten fra Aker Brygge, og nyte en åtterettersmeny og sjøutsikt.

Vi: Spiller du lotto?

Eirik: Ja (men det er ikke så mye gevinster foreløpig, femti kroner i ny og ne)!

DSC_8008

Vi: Kan vi få oppskriften på ditt beste middagstips en kald februardag?

Eirik: Ja, suppe! Jordskokksuppe er lett å lage, og en av favorittene.

Du trenger:

1 kilo jordskokk

3 sjalottløk

1 hvitløksfedd

7,5 dl helmelk

2,5 dl fløte

2 dl hvitvin

2 dl kyllingkraft (en buljongterning kan også brukes)

Salt og pepper

En kvast timian

0,5 sitron

Skrell jordskokk, sjalottløk og hvitløk og kutt i biter. Fres i stekeolje (soja, raps eller solsikke) i en kjele, sammen Timian til blandingen har en gyllen farge. Pass på å ikke ha for høy varme så det brenner seg. Hell i hvitvin. La det koke ned til halvparten mengden og tilsett kyllingkraften. La dette koke ned til to tredjedeler av mengden og ha i melk og fløte. Bruker du buljongterning has denne i etter at hvitvinen har kokt ned og melk og fløte kan tilsettes umiddelbart. La koke til jordskokken er mør. Miks lett med stavmikser eller blender, smak til med salt, pepper og sitron. Kan varieres med krutonger eller stekt bacon.

Vi: Mmmmm! – Dette høres deilig ut og vi gleder oss til å prøve suppen selv!

Vi: Hva er favorittfrokosten din etter en natt på byen?

Eirik: Egg og bacon med tomatbønner. Og lettmelk! Da er jeg fornøyd!

Vi: Og favorittdrinken kvelden før?

Eirik: Gin og tonic. Dette er en soleklar favoritt. Drinken er friskt og god, ikke for søt, men litt bitter. DSC_8015

Vi: Hva er din guilty pleasure i matverdenen?

Eirik: Nugatti!

Vi: Hvor spiser du når lommeboka er: 1) Skranten? 2) Halvfull? eller 3) Bugnende?

Eirik: Et billig sted, hvor maten er veldig god, er Hai Cafe. Dette er en asiatisk kafe, som ligger like ved sentrum scene. Der er ikke spesielt koselig der, men maten er veldig god. Og billig! Arakataka ligger midt på treet i prisklasse, og på topp ligger Palace grill eller Ylajali, – her er maten en helt spesiell opplevelse.

Vi: Citrus eller Champagne?

Eirik: Tja, det kommer helt an på anledningen. Som regel går det i citrus på kjøkkenet, og Champagne til fest og feiring.

DSC_8065 DSC_8054 DSC_8052  DSC_8022

Vi: Hva er din beste matopplevelse?

Eirik: Elleven Madison Park i New York- ingen over og ingen ved siden av! Chefs menu var med 18 serveringer og ble avsluttet med spørsmål om vi ville ha en omvisning på stedets kjøkken, – det takket vi så klart ja til! Her jobbet det ikke mindre enn 30 kokker. Etter omvisningen ble vi vist til enden av kjøkkenet, hvor det stod et lite barbord med hvit duk. Dit kom dessertkokken og lagde en tradisjonell New York drink, bestående av Bourbon og myntesorbet, tilberedt med flytende nitrogen. Vi ble så vist ut av kjøkkenet til et loungebord, hvor resten av vinen vår fra tidligere stod, sammen snacks, vingummi og «petit four», – og en hel flaske Cognac på huset. Helt til slutt fikk vi et «Norges glass» med musli, som vi skulle ta med hjem til frokost neste morgen, smiler Eirik, – det var helt strålende!

Vi: Tusen takk for både omvisning på kjøkkenet – og for at vi fikk bli litt bedre kjent med deg!

DSC_8080